Hoofdstuk 4: Brrrrrrrisbane
Na de biertjes, feestjes en hippies, werd het wel tijd voor een beetje cultuur. Nou, ik kan je zeggen dat er na drie dagen Brisbane heel wat km's en nieuwe feitjes in mijn benen en hoofd zitten...
Australie is een vrij 'jong' land, wat je duidelijk terug ziet in de geschiedenis, cultuur, maar ook alledaagse dingen zoals architectuur. Veel van de bouw in grotere steden zoals Brisbane, is duidelijk afgekeken uit moderne westerse steden, met als grootste voorbeeld Groot-Brittanie, waar Australie onder valt als onafhankelijke kolonie. In het straatbeeld zie je dus ook beelden van Queen Victoria en good old Liz. Eveneens was Prins William een aantal dagen geleden te gast! Helaas heb ik hem alleen maar op de voorkant van de kranten kunnen aanschouwen. (Jammer, want ik had hem dolgraag willen ontmoeten. En kroonprinses worden natuurlijk.)
Om even terug te komen op het fenomeen Australia Day: het is de viering van het feit dat de eerste vloot in 1788 in Sydney arriveert. Onder deze vloot bevonden zich voornamelijk Portugezen,
Engelsen en.. Jawel, Nederlandsers. Onder de Aboriginals wordt AD ook wel Invasian day genoemd. En daar is de brug naar Aboriginals.. welke een eeuwenoude cultuur herbergt, maar tegelijkertijd ook
is weggevaagd door de komst van nieuwe culturen en immigranten. Om een lang verhaal kort te maken; de Aborginals kent nog maar een kleine concentratie in Australie na jaren van opjaging en
racisme,tot het weghalen van kinderenin de jaren '60(!) toe. Niet heel lang geleden is John Howord (politicus in Australie) opgestaan om deze misdaden te erkennen. Zoals je begrijpt is dit nog
steeds een hot item.
Australie zelf is vrij Westers, heeft een jonge geschiedenis, maar kentdoor de Vietnam- en Tweede Wereldoorlog tevens veel invloeden vanuit Amerika, Azie, Nieuw-Guinea en Europa. Het vormt zich nog iedere dag door zijn bewoners en (nieuwe) migranten.
...
Nee dames en heren, dit zijn geen feitjes van Wikipedia, maar een middagje goed opletten tijdens een wandeling door Brisbane. Tijdens een gratis (fijn!) tour door de stad, wordt ons alles verteld over het ontstaan van Australie, Brisbane en de vele belangrijke momenten die zich hier hebben afgespeeld. Wereldwijd is Brisbane vooral bekend door zijn belangrijke oorlogsheld Douglas MacArthur (WO||) en de WorldExpo in1988.
Na een middagje opletten in de zinderende hitte brengen we nog wat uurtjes door in de Lagoon van Brisbane. Ter illustratie: dit is een recreatieplas, maar dan met strand, palmbomen en uitzicht op
de stad. Bizar leuk! Uiteraard shoppen we hiergenoeg, etenkilo's sushi en gaan naar het museum waar weALLE excotische beesten in het echt zien.Opgezet, dat dan weer wel.
Na het inpakken van mijn tas, wacht mij zo direct een heerlijk bed en vertrekken we morgenvroeg naar de volgende bestemming: Noosa. Geniet voor nu vooral even van de foto's!
Liefs uit Brisbane,
Charlie
Hoi hoi!
Wat een leuke foto's en verhalen!! Je weet ons goed te amuseren!
Gr Sanne
Charlotte,
je blijft ons imponeren met je ervaringen. We hangen aan je lippen en delen je enthousiasme.
vele groetjes en knuffels van ons, vanuit de camping.
We gaan nu aftellen, naar onze nieuwe casa.
En een poot van diesel en spot.
See you, pamamichmau.
HALLO CHARLOTTE,WAT LEUK DAT
JE ONS WAT VAN DE GESCHIEDENIS,EN CULTUUR VAN Australie bij brengt
Dat je de prins gemist hebt,is wel een min puntje
Ik geniet van je verhalen en belevenissen,en van je prachtige foto,s veel gr ALDA
Hoi Charlotte, goed dat je ook werkelijk cultuur e.d. gaat opsnuiven. Je maakt dit misschien maar een keer in je leven mee en dan is het toch jammer als je niet het onderste uit de kan haalt. Ik geniet van je verslagen, houd dat vol he.
Tante Trudy
Fantastische verhalen chick! Maar de HAMvraag is natuurlijk: heb je al een aboriginal gescoord?
Kleffe lebber uit Utrecht!
Wij vinden het heel fijn dat je het goed maakt, geniet er maar van.Met ome Henk gaat het langzaam vooruit. Aankomend weekend komt hij met verlof thuis, en als het goed gaat dan mag hij over een paar weken naar huis.GR.Tante Jet Ome Henk.
Hoi charlotte,
wat een verhalen zeg, jij kunt dat zo goed weergeven wat je allemaal meemaakt daar, het is net of ik daar ook ben in het verre land!( zou wel een sticker op je pukkel willen zijn)
Ik hoop dat je het verder goed vergaat daar en ik volg je op de voet, geniet ervan.
Gr. tante Ine.
Nou Char, gaaf hoor dat je zoveel meemaakt! leuk om te zien dat jij een aantal dingen hetzelfde hebt gedaan en gezien maar ook een aantal hele andere dingen!! super! en dat franse cotage! wat een feest! veel plezier nog tussen de kiwi's!
Hey Lotje,
Je bent lekker bezig daar !!!
Ik ga met janneke 1 november ook die kant op..
veel plezier nog daar
K hoop dat we snel weer een borreltje kunnen drinken.
x